Kahoot vs Socrative

Vandaag weer eens een review.

Twee tools waarmee je vragen als test, toets of als quiz/game kunt inzetten waarbij je een laptop, notebook of smartphone kunt gebruiken om deel te nemen. Het effect dat je hiermee kunt bereiken?  Bijvoorbeeld….grotere betrokkenheid, betere motivatie, afwisseling, aansluiting, stimuleren metacognitieve vaardigheden, Et cetera Socrative wordt inmiddels al binnen meerdere teams door diverse docenten ingezet en wint aan bekendheid. Maar wat is Kahoot nu, en wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Als eerste een informatief filmpje, van Jorick Scheerens, projectleider van het Practoraat Sociale Media van het Mediacollege Amsterdam, met betrekking tot Kahoot:

Wat valt me vooral op bij Kahoot ten opzichte van Socrative?kaho 3

 • Ik kan ook YouTube video’s toevoegen aan vragen en ook aangeven welk deel van de video ik wil tonen.
 • Mooie preview mogelijkheid als je de quiz gemaakt hebt. Je ziet zowel de weergave van hoe het bijvoorbeeld getoond wordt aan de klas en de weergave van een smartphone waarop het ingevoerd kan worden.
 • Het is “alleen” (zeker niet negatief bedoeld) in te zetten als game. Je scoort punten op basis van een goed antwoord en daarbij krijgt ook de snelste de meeste punten. De winnaar is dus diegene (individu of groep) die in een zo kort mogelijke tijd de meeste goede antwoorden heeft gegeven. Tijd is dus belangrijk.In beide gevallen kun je hier zeker wat mee in een les. Vanuit de ervaring met Socrative heb ik gezien dat studenten, verdeeld in groepjes, daardoor eerst goed met elkaar in overleg gingen en soms zaken nog gingen opzoeken in boeken/internet, alvorens een antwoord te geven. Het riep bij mij iets op van het televisie spelprogramma “2 voor 12” met de kreet “dat zoeken we op”.
 • Kahoot heb ik alleen zelf nog als deelnemer gespeeld. Ik merkte dat je toch heel snel verleid wordt om snel….soms te snel…. te antwoorden om na iedere vraag mogelijk hoger in de scorelijst te komen. Wil je toch ook dat de studenten tijdens de quiz “bezig” zijn met de inhoud moet je even goed nadenken hoe je ze bij Kahoot hierop instrueert.
 • Bij Socrative ben je de winnaar van een game (Space Race) indien je de meeste goede antwoorden hebt ongeacht de tijd.
 • Nadat een quiz is afgerond wordt een deelnemer standaard gevraagd een score te geven op fun, leren, aanbeveling, gevoel. Op zich geeft dat voor de docent een mooie indicatie m.b.t. zijn afgenomen quiz i.r.t. de klas.

Gebruikerservaring van Rechelle Pinxter (docent bij team niveau 1 & 2 – Zorghulp en Helpende)

Pluspunten:

 • De studenten zijn er heel enthousiast over.
 • De lay-out is speels en aantrekkelijk. Het is ook leuk dat de studenten op de smartphone moeten antwoorden en de vraag lezen op een beamer en/of groot scherm.
 • Op de smartphone zie je de kleuren en de figuren terug, maar niet het antwoord. Dit is een uitdaging voor de oog/hand coördinatie. Er is bekend dat het verbeteren van je oog/hand coördinatie een positieve invloed heeft op je lange termijn geheugen.
 • Er is bij elke vraag apart een tijd in te stellen. Wanneer alle studenten de vraag hebben beantwoord, wordt er naar de volgende vraag door gegaan.
 • Er wordt na elke vraag een tussenstand gegeven, dit bevorderd de competitie en draagt zorg voor een betere participatie door de studenten.
 • Je kan ook afbeeldingen en filmpjes invoegen.

Aandachtspunten:

 • Tijdens de quiz biedt het programma eerst de zin midden op het venster aan en na 3 seconde verspringt de zin naar boven en de antwoorden komen eronder te staan. De studenten moeten hier aan wennen. De vragen moet je ook niet te lang maken, dan is het niet overzichtelijk meer voor taalzwakke studenten en studenten met dyslexie.
 • Wanneer je een vraag stelt over een afbeelding en/of filmpje moet je er rekening mee houden, dat deze ook pas na 3 seconde verschijnt.

 Kortom ik ben er zeer enthousiast over en ik zal het iedereen aanraden om er naar te kijken en te gaan gebruiken


Verschillen en overeenkomsten
Knipselkah 3

 

Conclusie

Beide goed, en redelijk eenvoudig, bruikbaar maar met verschillende mogelijkheden. Goed en leuk om afwisselend te gebruiken. Kahoot heeft daarbij het grootste game-karakter. Bij Socrative wordt de student wat meer, als vanzelf, uitgedaagd om tijdens de game echt stil te staan bij de kennis.

 

Advertentie

Geplaatst op 27 mei 2014, in Overig, Reviews, Software en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Hallo Remco,
  Een mooie review!
  Wordt het niet hoog tijd dat jij je aanmeldt als edublogger?
  Kijk op deze pagina en gebruik het aanmeldformulier zodat ik je erbij kan plaatsen!

  Like

 2. Robert-Jan Pastoor

  Op 9 juni komt Pro Quiz van Prowise beschikbaar. Zéér de moeite waard! Ik was erg onder de indruk van de betaversies die ik heb gezien!

  Like

 3. Goede bespreking! Een aanvulling: in Kahoot kun je wel zelf het tempo van de vragen bepalen. Als je een quiz start, kun je bij Advanced options aangeven of je wel of niet automatisch naar de volgende vraag gaat.

  Like

 4. Ik meen me te herinneren dat ze bij http://beta.socrative.com/ ook video toe wilden voegen. Ik zou het inderdaad wel een nuttige toevoeging vinden.

  Ik heb afgelopen jaar met mijn 3e klassen deze tools en mentimeter getest. Ik heb leerlingen (via een student response system) naar hun bevindingen gevraagd, o.a. welke hun voorkeur had en waarom.
  http://www.mrvanbakel.nl/blog/socrative-kahoot-mentimeter/

  Like

 5. Er is nu ook QuizStud. Dit platform heeft nog meer voordelen ten opzichte van Socrative en Kahoot. Kijk zelf maar op http://www.quizstud.com.

  Like

 1. Pingback: Kahoot vs Socrative | aeejnprt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: